Energie

We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk huurders kunnen profiteren van lagere woonlasten. Dit doen we door onze woningen te verduurzamen. Hierin nemen we liever stap voor stap maatregelen die veel huurders kunnen helpen naar een aardgasvrije- en CO₂ neutrale woning, in plaats van grote investeringen te doen bij maar een kleine groep huurders. Ons doel is om een positieve impact te hebben op zoveel mogelijk mensen.

Voor het thema energie hanteren we de volgende uitgangspunten:

    1. We passen uitsluitend no-regret maatregelen toe die meehelpen naar CO₂ neutraal gebouwgebonden energiegebruik* in 2050.
    2. Technische installaties passen we minimaal toe.
    3. Als basisprincipe verduurzamen wij onze huurwoningen naar de geldende 'Standaard voor woningisolatie'.
    4. Verduurzaming moet ook ten goede komen van onze huurders en bijdragen aan lagere woonlasten naar de toekomst toe.
    5. We zetten liever minder grootse verduurzamingsstappen bij een grote groep huurders, zodat zoveel mogelijk huurders in afzienbare tijd kunnen profiteren. We kiezen niet voor verduurzaming van een kleinere groep woningen naar hoog ambitieniveau met forse voorinvesteringen die ten koste gaat van verduurzaming bij een grotere groep huurders.
    6. We pakken verduurzaming gestructureerd op per project of complexgewijs. We willen zoveel mogelijk grotere groepen huurders in één keer laten profiteren.
    7. Bij verduurzaming van grotere aantallen woningen maken we gebruik van bewezen technieken. We nemen geen grote risico’s met innovaties en experimenten.
    8. We hebben zekerheid over en zijn betrokken bij de Transitievisie Warmte van de gemeenten waar wij actief zijn.

* CO₂ neutraal gebouwgebonden energiegebruik: energiegebruik zonder uitstoot van CO₂ voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie en verlichting algemene ruimten. Minus de eigen opgewekte, groene energie door bijvoorbeeld zonnepanelen en zonneboiler.

Onze doelen

In 2025

  • Hebben wij geen woningen meer met label E, F en G. Uitgezonderd de woningen die zijn aangewezen voor sloop. We bereiken dit doel zelfs al eerder.

In 2030

  • Is minimaal 20% van onze woningen aardgasvrij.
  • Is het gemiddeld aardgasverbruik binnen ons woningaanbod afgenomen met 25% ten opzichte van onze energiemonitor over 2021.
  • Wij hebben de nationale prestatieafspraak uit 2022 minimaal behaald wat betreft ons aandeel dat voldoet aan de Standaard van woningisolatie (28% van onze woningen). Deze woningen zijn klaar voor de laatste stap: aansluiting op een aardgasvrije warmtevoorziening.
  • Alle nieuwbouwwoningen worden ontwikkeld op basis van natuurlijke principes in plaats van stapeling van technische installaties in woningen. Dit betekent inzetten op duurzaam, low-tech ontwerp van woning en woonomgeving om energievraag te minimaliseren en opwek van groene energie te maximaliseren. Dit doen we samen met gemeenten, gezien hun rol en verantwoordelijkheid in ruimtelijke inrichting, bestemmingsplannen en stedenbouw.

In 2050

  • Zijn alle woningen aardgasvrij en hebben geen CO₂ uitstoot meer, in ieder geval voor het gebouwgebonden energiegebruik.

Ons actieprogramma

Acties tot 2025

2023

  • We hebben inkoopbeleid dat versnelling in verduurzaming faciliteert, niet afremt en/of beperkt. Aansluitend gaan we met overheden in gesprek over oplossingen in huidig beleid- en regelgeving die belemmeren in verduurzaming van woningen en woonomgeving (o.a. op gebied van flora- en faunabeheer en stikstof).

Vanaf 2024

  • We hebben een routekaart en investeringsprogramma gericht op CO₂-neutrale + aardgasvrije woningvoorraad. Op basis hiervan vullen wij onze tussendoelen voor 2030 en 2040 verder aan wat betreft vermindering CO₂ uitstoot en aardgasverbruik.
  • Bij al onze verduurzamingsprojecten isoleren we de gehele woning, inclusief aansluitende berging (in aanbestedingen meenemen).
  • Verduurzaming pakken we in beginsel projectmatig en via planmatig onderhoud op. Waar het urgent is, verduurzamen we ook bij mutatie. We actualiseren hiervoor ons vastgoed- en onderhoudsbeleid.
  • Sturen we vooral op aardgasverbruik en daadwerkelijke warmteverliezen. Dus verder kijken dan de energielabels en theoretische, energetische berekeningen. Bij bouwtechnische opnames betekent dit woningen vooraf inspecteren, inclusief infrarood opnames.
  • We starten met ketensamenwerking bij onze (ver)bouwontwikkeling en beheer van ons vastgoed om schaalgrootte, continuïteit en versnelling in verduurzaming mogelijk te maken.

Vanaf 2025

  • We verkennen duurzame financieringsmogelijkheden. Exploitatieberekeningen baseren we meer op Total Cost of Ownership (TCO)*.

* Met deze benadering kijken we naar de totale kosten van het vastgoed van onze woningcorporatie op de lange termijn. Van aanschaf tot en met na exploitatie/ gebruik. Voor een periode van 50 jaar en langer.

Acties 2025 t/m 2035

2035

  • Voor isolatie gebruiken we alleen maar natuureigen (niet chemisch en toxische) stoffen en stoffen die niet sneller worden opgebruikt dan hernieuwd door de natuur. Hoewel de ontwikkelingen in de bouwsector op dit vlak pas net op gang zijn gekomen, streven we hier bij andere maatregelen in ons onderhoud, verduurzamingen en nieuwbouw ook naar. Van 2024 tot 2035 verkennen en passen we deze ‘groene’ grondstoffen stap voor stap toe in projecten.