Terugblik bewonersmarkt WaterstofWijk Wagenborgen

Ongeveer dertig bewoners van Groninger Huis in Wagenborgen doen mee aan WaterstofWijk Wagenborgen. Een project om woningen klaar te maken voor de toekomst. De woningen worden aardgasvrij en krijgen isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp. Speciaal voor de deelnemers van WaterstofWijk Wagenborgen organiseerde Groninger Huis samen met de andere betrokken organisaties een bewonersmarkt. Hiervan maakten we een korte terugblik in een filmpje. 

Tijdens de bewonersmarkt op 1 juli jl. in dorpshuis Ons Centrum presenteerden de deelnemende organisaties zich aan de bewoners en konden bewoners aan alle betrokken organisaties vragen stellen. 

Uniek project

Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande, oudere woningen staat wereldwijd nog in de kinderschoenen. Het is dan ook een uniek project. Dat geldt ook voor de communicatie met bewoners. ‘Onze bewoners hebben ervoor gezorgd dat het project echt door kan gaan. Want zonder hen was er geen project’, vertelt directeur-bestuurder van Groninger Huis Laura Broekhuizen. ‘We hebben veertig woningen uitgekozen, de bewoners persoonlijk uitleg gegeven over het project en wat het voor hen betekent en gevraagd of ze mee willen doen. Wij zijn er echt trots op dat we voldoende deelname hebben onder onze bewoners en dat we zo samen bijdragen aan een duurzame toekomst.’

Samenwerking

WaterstofWijk Wagenborgen is een samenwerkingsverband van onder andere Groninger Huis, Energiewacht, Intergas, Enexis Netbeheer, Baas BV en Clean Energy. Het project wordt daarnaast mogelijk gemaakt door een lokaal agrarisch bedrijf waar het waterstof wordt geproduceerd en opgeslagen. De planning is dat alle werkzaamheden eind 2022 zijn afgerond en de woningen aangesloten zijn op het nieuwe waterstofnetwerk.