Aanleg infrastructuur waterstofwoonwijk in Wagenborgen in volle gang
Komende zomer worden 33 bestaande huizen in het Groningse dorp Wagenborgen aangesloten op een waterstofnetwerk. De benodigde infrastructuur hiervoor, zoals het leidingnet, wordt op dit moment aangelegd. Ook is de verduurzaming van de woningen in de jaren ’70 woonwijk in volle gang. Met dit project moet de verdere ontwikkeling van waterstofwoningen tot stand komen als onderdeel van het energiesysteem van de toekomst.
WaterstofWijk Wagenborgen is een pilotproject waarbij 33 huurwoningen van woningcorporatie Groninger Huis aangesloten worden op een waterstofnetwerk en verwarmd met een hybride warmtepomp in combinatie met een waterstof cv-ketel. De huizen worden verduurzaamd tot energielabel B en voorzien van verbeterde isolatie en zonnepanelen. De bewoners gaan voor het koken over op inductie. Sybe bij de Leij, programmamanager waterstof van Enexis Netbeheer: “Dit is een bijzonder en belangrijk project. Hiermee doen we veel ervaring op met de distributie van waterstof en het verwarmen van woningen met een hybride waterstofsysteem”.
Groninger Huis biedt haar bewoners overigens keuzevrijheid in deelname. Bewoners worden niet verplicht om over te stappen op waterstof. Huurders van de 33 huizen die op het waterstofnetwerk worden aangesloten, hebben aangegeven mee te willen doen aan dit project.
Lokaal geproduceerd waterstof
De aanleg van het lokale distributienetwerk is eind vorig jaar van start gegaan. Voor de distributie van de waterstof wordt deels gebruik gemaakt van het bestaande gasnetwerk en deels wordt daarvoor een uitbreiding aangelegd. Bij Eelshuis Energie, een agrarisch bedrijf in Siddeburen, wordt de waterstof ingevoed en in een volgende fase ook geproduceerd. De bouw van deze invoedings- en productielocatie is ook begonnen. In juli van dit jaar worden de huizen op het waterstofnet aangesloten en start de distributie van de waterstof voor verwarming en warm tapwater.
Aardgasvrij wonen
Meer dan ooit is het van belang om afscheid te nemen van aardgas als energiebron voor verwarming. De huidige energiecrisis maakt dit duidelijk, maar ook de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen. Een betere provincie om dit pilotproject uit te voeren dan Groningen is er dan ook niet.
De deelnemende organisaties zijn allemaal overtuigd van de potentie van waterstof als energiedrager en vervanger van aardgas. De partijen zien waterstof naast restwarmte, groen gas en all-electric als alternatief voor aardgasvrij wonen. Het gezamenlijk opdoen van ervaring is hierbij dus essentieel. Dit gaat verder dan alleen de gasnetbeheerders, maar raakt ook leveranciers van toestellen, energieleveranciers, veiligheidsregio’s, gemeenten en andere overheden.
Tijdens een bijeenkomst in Groningen - afgelopen vrijdag - waren vertegenwoordigers van Groninger Huis, Energiewacht, Essent, Intergas, Baas BV., Eelshuis Energie en netbeheerder Enexis aanwezig om de handen ineen te slaan om van dit project een succes te maken.
Waterstof Experience Center tijdens Eurosonic-Noorderslag
De toekomst van energie is in Groningen al begonnen. Groningen heeft als eerste regio van Europa een Hydrogen Valley. Hier wordt gebouwd aan een nieuw duurzaam energiesysteem voor groene waterstof: https://economie.groningen.nl/groningen-hydrogen-capital
Tijdens festival Eurosonic-Noorderslag (ESNS) is het project WaterstofWijk Wagenborgen van 18 tot 21 januari te zien in de speciale H2Dome op de Grote Markt in Groningen.