Bewoners woonwijk De Eendracht vieren sleuteloverdracht

Op dinsdag 27 juni ontvingen de eerste huurders de sleutels van hun spiksplinternieuwe onderkomen op het Eendrachtterrein in Appingedam. Woonstichting Groninger Huis en Woongroep Marenland realiseerden hier 24 energiezuinige huurwoningen voor gezinnen. De bestuurders van de woningcorporaties Margriet Drijver en Laura Broekhuizen waren samen met wethouder Annalies Usmany-Dallinga van gemeente Eemsdelta aanwezig om huurders welkom te heten in hun nieuwe woning. 

Fotobijschrift: v.l.n.r. Laura Broekhuizen, Annalies Usmany-Dallinga en Margriet Drijver (fotocredits: Duncan Wijting).

Laura Broekhuizen (directeur-bestuurder Groninger Huis): “Dit is toch een fantastische plek om te wonen? In het groen en toch met winkels en scholen dichtbij. Alle huurders hebben een eigen veranda en delen een gezamenlijk erf dat autoluw is. Ideaal voor gezinnen met (kleine) kinderen.  Samen met Woongroep Marenland hebben we echt iets moois toegevoegd aan deze wijk.” Margriet Drijver (directeur-bestuurder Woongroep Marenland) vult aan, “Dit is een wijk in ontwikkeling en de woningen zijn net even wat anders dan anders. Hypermodern, met veranda’s en een gezamenlijke tuin. Een prachtige historische plek om als gezin te wonen.”

Ambitieus bouwproject

Met de verhuizing van deze bewoners krijgt woonwijk De Eendracht steeds meer vorm. Naast deze gezinswoningen is er ook ruimte voor appartementen, woningen met een zorgvoorziening en woningen met een kantoor of bedrijf aan huis. Zo verhuurt Groninger Huis sinds december 2021 al tien Tiny Houses in deze woonwijk. Wethouder Usmany-Dallinga: "Ik ben erg trots op het resultaat van deze kwalitatief hoogwaardige woningen. Dit zijn de eerste permanente woningen die staan voor de kwaliteit die wij nastreven voor dit nieuwe stadsdeel."

Duurzaam en toekomstbestendig

Woonwijk De Eendracht wordt toekomstbestendig. Alle woningen zijn aardgasloos, energiezuinig, aardbevingsbestendig en er is bij de bouw zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen. Ook de wegen en het groen worden zo aangelegd dat de klimaatverandering er zo weinig mogelijk invloed op heeft. “Tegelijkertijd houden we de herinneringen aan vroeger ook levend door bijvoorbeeld de stenen fabriekspijp en betonnen waterbassins in ere te houden”, aldus Usmany-Dallinga. De komende jaren wordt woonwijk De Eendracht verder ontwikkeld. Aan de noordzijde verrijzen medio 2024 zorgappartementen. De zorgappartementen zijn een gezamenlijk initiatief van zorgpartijen De Hoven, ’s Heeren Loo en De Zijlen. Daarnaast werkt de gemeente de plannen uit voor de volgende fase met woningbouw. Dit najaar wordt begonnen met de sloop van de warmtekrachtcentrale.