Belangrijke stap ontwikkeling woningbouwlocatie De Eendracht in Appingedam: college B en W verkoopt bouwgrond en woningontwerpen zijn klaar

Een nieuwe belangrijke stap is gezet in de ontwikkeling van woningbouwlocatie De Eendracht in Appingedam. Het college van B en W heeft ingestemd met de verkoop van bouwrijpe kavels aan Bouwbedrijf Kooi, Woonstichting Groninger Huis en woningcorporatie Woongroep Marenland. Daarnaast geeft het college goedkeuring aan de ontwerpen voor de eerste fase woningbouw in het gebied.

Wonen in een parklandschap

Op basis van het ontwikkelkader voor woningbouwlocatie De Eendracht zijn de woningontwerpen gerealiseerd. Wethouder Annalies Usmany-Dallinga is erg blij met het resultaat: "Het zijn prachtige eigentijdse ontwerpen het materiaalgebruik is zorgvuldig afgestemd en het geheel past uitstekend bij het ontwikkelkader en de uitstraling van het gebied en omgeving; wonen in een groene parkachtige omgeving. Ook de variatie in woontypes voldoet aan de grote vraag op de woningmarkt op dit moment."

Koopwoningen en sociale huurwoningen

Het gaat om 24 koopwoningen en 24 sociale huurwoningen die door Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam en Geveke Bouw uit Eelde worden gerealiseerd. De sociale huurwoningen worden gebouwd voor de corporaties Woongroep Marenland en Woonstichting Groninger Huis: voor iedere corporatie gaat het om 12 woningen. De beide corporaties hebben met architectenbureau HJK het woningontwerp voor de sociale huurwoningen ontwikkeld. Bouwbedrijf Kooi heeft samen met architectenbureau AAS Groningen de woningontwerpen van de 24 koopwoningen gerealiseerd. De ontwerpen zijn gemaakt in afstemming met de gemeente.

Watervilla's, verandawoningen en parkwoningen

Onder de noemer ‘Parkwonen op De Eendracht’ worden er 6 watervilla's en 18 verandawoningen gebouwd. Het zijn twee-onder-een-kap eengezinswoningen met een tuin. De watervilla's bestaan uit twee bouwlagen met rondom een houten vlonder die 'zweeft' boven het maaiveld en deels over het water. De verandawoningen bestaan ook uit twee bouwlagen en een kap met aan de voorkant een veranda. Directeur Jan Emmo Hut van BV Bouwbedrijf Kooi namens beide bouwbedrijven: "Geweldig dat de toegang van Appingedam aan deze zijde van de stad nu de kwaliteitsimpuls krijgt die zo goed past bij Appingedam. Met name ook de diversiteit van woningen voor verschillende doelgroepen is heel sterk bij dit project."

De 24 parkwoningen voor sociale huur bestaan uit twee bouwlagen en een kap. Deze rijwoningen hebben aan de achterzijde een veranda en aan de voorkant een pergola die uitkomt op een gemeenschappelijk binnenterrein. Directeur Gerke Brouwer van Woongroep Marenland: "Ik ben erg blij dat er een gevarieerde wijk ontstaat met betaalbare, veilige en duurzame huurwoningen."

Directeur-bestuurder Laura Broekhuizen van Groninger Huis: "Veel van onze huurders zoeken een woning in Appingedam. Dat is best een uitdaging met de krapte op de huidige woningmarkt. Daarom zijn we erg blij dat we op deze mooie locatie twaalf energiezuinige gezinswoningen kunnen bouwen."

Verkoopinformatie

Uitgebreide verkoopinformatie en specificaties over de koopwoningen zijn binnenkort te vinden op de planwebsite Parkwonen op De Eendracht, www.woonlandschap-eendracht.nl. De ontwerpen van de woningen aan de Woldweg zijn door Geveke nog in ontwikkeling.

Ontwikkeling

Naar verwachting starten Bouwbedrijf Kooi en Geveke begin volgend jaar met de voorbereiding van de bouw van de woningen. De gemeente legt daarna de openbare ruimte aan bestaand uit woonstraten, parkeren en groen. De sloop van de loods in het gebied wordt voorbereid. De verwachting is dat deze in het voorjaar wordt gesloopt. Verder wordt nog gewerkt aan de uitwerking van de plannen rondom de zorgontwikkeling, de tweede fase woningbouw en het slopen van de warmtekrachtcentrale.