Nieuwolda en Wagenborgen aardgasvrij

Nieuwolda en Wagenborgen aardgas vrij

Het aardgasvrij maken van steden en dorpen staat hoog op de Nederlandse agenda. In 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn. In Groningen vinden wij dit extra belangrijk, we willen het risico op aardbevingen verkleinen.

Proeftuinen

Het kabinet wil de gaswinning in Groningen in 2022 stoppen. Maar hoe gaan we onze huizen dan verwarmen? Om hier meer ervaring in op te doen, zijn verspreid over heel Nederland vorig jaar 27 proeftuinen aardgasvrije wijken opgestart.

De proeftuinen krijgen een bijdrage van de Rijksoverheid waarmee het plan daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. Nieuwborgen.net is één van deze proeftuinen. Het doel van deze proeftuin is dat de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen aardgasvrij worden. Het gaat dan om alle gebouwen in de twee dorpen. Huur- en koopwoningen, maar ook andere gebouwen zoals bedrijfspanden.

Kans voor Nieuwolda en Wagenborgen

Het Rijk heeft voor deze proeftuin een subsidie van ruim 4,7 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hier kunnen de twee dorpen van profiteren. Woningen worden energiezuiniger en comfortabeler, de overheid ondersteunt financieel en bewoners kunnen ondersteuning krijgen door de projectorganisatie.

Proeftuin Nieuwborgen.net

Het plan voor de proeftuin Nieuwborgen.net is om woningen en gebouwen energiezuiniger te maken en het bestaande gasnet te gebruiken voor lokaal geproduceerd groen gas.

Om dit te bereiken moeten natuurlijk de technische mogelijkheden uitgezocht worden. Maar communicatie en juridische en financiële aspecten zijn net zo belangrijk. En uiteraard is er in een proeftuin aandacht om de opgedane kennis weer met anderen te delen.

Samen

Eén van de uitgangspunten is dat iedereen - huurder, huiseigenaar en ondernemer - op een coöperatieve manier mee kan doen. Bij deze proeftuin zijn verschillende partijen betrokken, waaronder de twee gemeenten Delfzijl en Oldambt, bewoners, ondernemers, Enexis en Woonstichting Groninger Huis. In een aantal taakgroepen moeten de plannen verder uitgewerkt worden.