Nieuwbouw De Citer van start

Woonstichting Groninger Huis realiseert 14 twee-onder-een-kap woningen op de locatie van het voormalige schoolgebouw De Citer. Deze week start bouwbedrijf Paas B.V. uit Nieuw-Buinen met de werkzaamheden aan de Dijkhuizenweg in Appingedam. Naar verwachting worden de woningen eind 2023 opgeleverd.

Duurzaam en levensloopbestendig

De aardgasvrije en aardbevingsbestendige woningen krijgen een moderne, eigentijdse uitstraling die goed in de woonomgeving past. Daarnaast beschikken ze over drie slaapkamers. Parkeren kan op het eigen terrein. Op het dak komen vier zonnepanelen en de woning wordt duurzaam verwarmd met een luchtwarmtepomp.

Ook is het mogelijk om in de toekomst een traplift te plaatsen. Laura Broekhuizen (directeur-bestuurder Groninger Huis): “Op deze manier groeit het huis mee met de woonbehoefte. Wanneer de mobiliteit achteruit gaat, kunnen onze huurders toch op een veilige manier in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.”

Minder overlast

Voor het aanbrengen van de fundering is gekozen voor een trillingsarm systeem. Door betonschroefpalen te boren in plaats van traditioneel te heien, is de kans op overlast voor omwonenden en omliggende gebouwen een stuk minder.

Ontwikkellocatie

Groninger Huis werkt samen met de gemeente Eemsdelta aan de herontwikkeling van de locatie. Wanneer de woningen zijn opgeleverd, gaat de gemeente verder met de inrichting van de openbare ruimte. Het terrein rondom de woningen wordt ingericht als parkachtig gebied. De gemeente Eemsdelta en Groninger Huis gaan in de loop van 2023 in overleg met de bewoners over de inrichting van het terrein.