Bewonersmarkt WaterstofWijk Wagenborgen goed bezocht

De bewoners die meedoen aan WaterstofWijk Wagenborgen maakten donderdag 1 juli kennis met waterstof en de deelnemende organisaties tijdens een bewonersmarkt. Vanwege corona vonden tot nu toe alle bewonerscontacten over het project digitaal of telefonisch plaats. Eindelijk konden de deelnemende organisaties de bewoners ontmoeten en met hen face-to-face in gesprek over het project. Meer dan de helft van de bewoners bezocht de markt.

Van de 41 bewoners die zijn benaderd voor deelname doen 32 bewoners mee aan het project. In dorpshuis ‘Ons Centrum’ in Wagenborgen ontvingen Woonstichting Groninger Huis, Enexis, Energiewacht, Intergas, Clean Energy, Baas B.V. en Eelshuis Energie de bewoners. Zij lieten de bewoners zien wat het project inhoudt. Wat is waterstof, hoe zien de ketel en warmtepomp eruit, welke werkzaamheden zijn nodig in en buiten de woning, welk agrarisch bedrijf produceert het waterstof? Studenten van het Alfa College waren ook aanwezig en lieten een maquette en een demo zien van een waterstofautootje, zodat de bewoners versimpeld konden zien hoe waterstof werkt. En natuurlijk konden de bewoners al hun vragen stellen.

Bewoners

Dankzij de bewoners ís er een project. De bewoners konden namelijk zelf kiezen of ze mee willen doen aan dit unieke project. Groninger Huis is er trots op dat bijna alle aangeschreven bewoners hebben gekozen voor deelname. Een van de bewoners tijdens de bewonersavond: ‘Ik voel de verantwoordelijkheid om mee te doen. Als we allemaal nee zeggen, dan komt de energietransitie nooit van de grond.’ Een andere bewoner gaf aan dat zij niet wist of ze moest komen, omdat ze niet wist welke vragen ze moest stellen. ‘Maar nu ik hier ben, komen de vragen vanzelf’. 

Deelnemende partijen

WaterstofWijk Wagenborgen wordt mogelijk gemaakt door verschillende organisaties die hiermee essentiële ervaringen opdoen voor de energietransitie. Groninger Huis is eigenaar van de woningen en verzorgt de bewonerscommunicatie. Enexis coördineert het project. Energiewacht isoleert de woningen tot energielabel niveau B en plaatst de zonnepanelen. Baas BV legt de waterstofleidingen aan. De woningen worden verwarmd met een hybride warmtepomp van Intergas en worden onderhouden door Energiewacht. De hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten wordt waterstof gebruikt. Het project wordt ook mogelijk gemaakt door Eelshuis Energie, een agrarisch bedrijf in Siddeburen, waar het waterstof wordt geproduceerd en opgeslagen. Clean Energy is de energieleverancier en levert de waterstof aan de bewoners. De bewoners kunnen, als ze dat willen, ook overstappen naar Clean Energy voor de levering van elektriciteit.

Planning

Op dit moment lopen er meerdere vergunningaanvragen. Zodra er meer zekerheid is over de vergunningen, dan worden de woningen geïsoleerd en de zonnepanelen geplaatst. Vervolgens worden de nieuwe waterstofleidingen gelegd en worden aanpassingen in de meterkast gedaan. Het streven is dat alle woningen eind 2022 zijn aangesloten op waterstof. De planning is hierbij wel afhankelijk van het verloop van het vergunningstraject. Dit geldt ook voor de noodzakelijke vergunningen en werkzaamheden bij het agrarisch bedrijf.