Asbest

Woont u in een woning die voor 1994 gebouwd is? Dan kan het zijn dat er asbest in uw woning aanwezig is. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen hebt. We hebben hieronder alvast een aantal vragen voor u beantwoord. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Veel gevraagd over Asbest

Wat doen jullie aan asbest in mijn woning?

Algemeen

In principe niets. Alleen als er een onveilige situatie is, bij onderhoudswerkzaamheden en na vertrek van de huidige bewoner van de woning wordt asbest verwijderd.

Wanneer verwijderen jullie asbest uit mijn woning?

Algemeen

We verwijderen asbest als er een onveilige situatie is, bij onderhoudswerkzaamheden en na vertrek van de huidige bewoner van de woning.

Hoe weet ik of er asbest in mijn woning aanwezig is?

Algemeen

Woningen die gebouwd zijn na 1994 zijn asbest vrij. In woningen die gebouwd zijn voor 1994 kan asbest aanwezig zijn. Twijfelt u of er asbest aanwezig is? Neem dancontact met ons op via het contactformulier.

Waar werd asbest voor gebruikt?

Algemeen

Asbest is in Nederland veel gebruikt rondom de bouw van woningen. Asbest zorgt namelijk voor een betere isolatie. Ook heeft de stof een brandwerende functie, omdat het heel goed tegen hoge temperaturen kan. Daarnaast is asbest heel sterk en tegelijkertijd flexibel. Deze eigenschappen zijn de reden dat asbest vroeger op veel verschillende producten is toegepast.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Asbestcement. Asbest werd in cement verwerkt dat onder meer gebruikt werd in dakbedekking. Het asbest is op een hechtgebonden manier toegepast, waardoor het niet schadelijk is, zolang het asbestcement maar in goede staat verkeert.
  • Vloerbedekking. Vroeger werd geregeld een laag asbestvilt aangebracht onder het vinylzeil.
  • Spuitasbest. Dit werd veel toegepast als isolerend, en brandwerend materiaal. Deze vorm bevat een hoge concentratie vezels en is losgebonden, waardoor deze extreem gevaarlijk is.
  • Asbestkoord. Asbest dat gebruikt werd als afdichting van kachels en andere leidingstelsels.

Wat is asbest?

Algemeen

Asbest is een bouwmateriaal dat veel is toegepast in woningen die gebouwd zijn vòòr 1994. Het bestaat uit microscopisch kleine vezels, waardoor het sterk, slijtvast en brandwerend is en bestand tegen zuur. Tegenwoordig weten we dat de kleine vezeltjes, als ze vrijkomen schade kunnen veroorzaken aan de longen. Sinds 1994 is het verboden om asbest te verkopen, te gebruiken of te bewerken. Een deel van de asbesttoepassingen is goed zichtbaar en bereikbaar. U kunt met asbest in aanraking komen via vensterbanken en vinylvloerbedekking. Zolang het asbest niet wordt beschadigd, gesloopt of bewerkt, is het niet gevaarlijk. In oudere woningen kan asbest ook onzichtbaar en onbereikbaar zijn verwerkt, bijvoorbeeld in het beton. Met onbereikbaar asbest komt u normaal gesproken niet in aanraking.

Soorten asbest
Hechtgebonden asbest: deze asbestvezels zijn stevig verankerd in het basismateriaal, bijvoorbeeld een golfplaat van asbestcement, dorpels en vensterbanken. Hechtgebonden asbest is niet gevaarlijk, zolang het niet wordt beschadigd, gesloopt of bewerkt. Gebeurt dat wel, dan kunnen toch gevaarlijke vezels vrijkomen. Daarom heeft de overheid strenge regels opgesteld die dergelijke klussen verbieden.

Niet-hechtgebonden asbest: deze asbestvezels zijn niet of nauwelijks vastgezet in het basismateriaal en kunnen bij beschadiging of bewerking door zagen, boren, schuren of slopen makkelijker losraken. Voorbeelden van deze soort asbest zijn spuitasbest, asbest in brandwerende beplating of in een koord bij de rookgasafvoer van gevelkachels.

Gezondheid
Asbest is een natuurproduct en is altijd in een hele lage concentratie in de lucht aanwezig. Iedereen ademt dus dagelijks een lage concentratie asbestvezels in. Als je extra vezels inademt, kan een gezondheidsrisico ontstaan. Deze extra vezels komen vrij bij het bewerken en slopen van asbesthoudend materiaal. Door het inademen van veel extra asbestvezels is er een grotere kans op het krijgen van longkanker. Het risico daarop hangt mede af van hoe lang en hoe vaak iemand is blootgesteld aan de vezels. Bij eenmalige extra blootstelling is het risico op een ziekte door asbest heel klein, zo blijkt uit onderzoek. Anders is het als mensen veel in aanraking komen met asbest, bijvoorbeeld door hun werk. Daarom dragen asbestverwijderaars beschermende kleding.

Hoe kan ik asbest herkennen?

Algemeen

Asbest is moeilijk te herkennen. Alleen een erkend asbestinventarisatiebureau kan het herkennen en vaststellen of het asbest is. Neem contact met ons op als u zich afvraagt of iets in uw woning asbest is. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier.

Ik denk dat er asbest in mijn woning aanwezig is. Moet ik dit bij jullie melden?

Algemeen

Ja, u kunt dit bij ons melden via het contactformulier}. Wij adviseren u om het verdachte materiaal niet aan te raken.

Ik denk dat er asbest in mijn woning beschadigd is. Wat moet ik doen?

Algemeen

Raak het onderdeel niet aan en meld dit zo snel mogelijk bij ons. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier of bel naar (0598) 45 14 82.