Hoe kan ik me inschrijven als woningzoekende?
Algemeen
Via onze website schrijft u zich in als woningzoekende.
Inschrijven als woningzoekende doet u op ikzoekeengroningerhuis. Hieronder staan de veelgestelde vragen over het inschrijven als woningzoekende. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsboven of stel uw vraag via het contactformulier.
Via onze website schrijft u zich in als woningzoekende.
Vanaf de dag dat u zich inschrijft is uw inschrijving 1 jaar geldig. Dit is ook het geval als u uw inschrijving heeft verlengd. U kunt de inschrijfdatum ook zien in uw account via ikzoekeengroningerhuis.
Houd de volgende informatie bij de hand om u in te schrijven als woningzoekende:
Corporaties moeten zorgen dat de juiste woning bij de juiste huurder terecht komt. Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat huurders een woning krijgen die aansluit bij hun inkomen (passend toewijzen uit de Woningwet 2015). Het is daarom belangrijk om precies te weten wat uw inkomen is. Uw inkomen bepaalt of u kans maakt op de woning, zeer weinig kans maakt op de woning of niet kan reageren op de woning.
Een inkomensverklaring is een officiële verklaring van de Belastingdienst met uw inkomensgegevens over een bepaald belastingjaar. U kunt de verklaring opvragen bij de Belastingdienst.
Nee, dat is niet verplicht.
Inschrijftijd is het aantal dagen dat u ingeschreven staat, sinds de datum dat u zich hebt ingeschreven.
Hoe langer u staat ingeschreven, hoe groter de kans is dat u een woning toegewezen krijgt als u reageert op woningen.
Nee, als u een woning gaat huren vervalt automatisch uw inschrijving als woningzoekende. U wordt uitgeschreven als woningzoekende, het zoeken is gelukt. U kunt zich wel direct opnieuw inschrijven als woningzoekende. Uw inschrijftijd begint dan opnieuw te tellen.
U kunt uw naam, voorletters en geboortedatum niet zelf wijzigen. U zou de inschrijving dan namelijk op naam van iemand anders kunnen zetten en dat mag niet. Natuurlijk kan het gebeuren dat u een foutje ontdekt in deze gegevens. Of dat uw naam verandert door huwelijk of echtscheiding. Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Nee, dat is niet mogelijk.
Ja, dat kan. U kunt zich los van elkaar inschrijven. Het is ook mogelijk om uw inschrijvingen aan elkaar te koppelen.
U verandert uw gegevens via 'uw account' op ikzoekeengroningerhuis. Let op! Uw geboortedatum kunt u niet zelf veranderen. Neem contact met ons op als uw geboortedatum niet goed is opgeslagen. Dit kunt u doen via het contactformulier.
‘Meeverhuizende personen’ zijn bijvoorbeeld inwonende familie of vrienden, maar niet uw kinderen, die met u meeverhuizen naar uw nieuwe woning.
Uw 'huidige woonsituatie' is hoe u nu woont (koopt u, huurt u of woont u bij anderen).
Is uw inkomen in de loop van het jaar veranderd en staat dit nog niet op uw inkomensverklaring? Wij werken alleen met het actuele inkomen als het veranderde inkomen gevolgen heeft voor het toewijzen van een woning.
Let op: wij hebben altijd de nieuwste inkomensverklaring van de Belastingdienst nodig. Ook als het inkomen niet klopt. Als wij uw inkomen gaan bepalen op basis van het inkomen dat u heeft dan hebben wij één van de volgende documenten van u nodig:
Nee. Sinds 1 januari 2016 kunt u tijdens de zwangerschap uw ongeboren kind niet meer inschrijven als meeverhuizende. De Woningwet geeft aan dat ongeboren kinderen niet meetellen bij het bepalen van uw inkomensgroep.
Gaat u een woning van Groninger Huis huren? Dan wordt u automatisch uitgeschreven als woningzoekende. Gaat u geen woning van ons huren? Dan heeft een adreswijziging geen gevolgen voor uw inschrijftijd.
Een zelfstandige woning is een woning met een eigen voordeur en eigen voorzieningen, zoals een keuken, badkamer en toilet. Wanneer u de keuken/douche deelt met andere bewoners dan is het geen zelfstandige woning.
Dit kunt u zelf regelen op onze website ikzoekeengroningerhuis. Nadat u ingelogd bent kunt u in uw account uw inkomensverklaring uploaden.