Sloop en herhuisvesting

Hieronder staan de veelgestelde vragen over sloop en herhuisvesting. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsboven of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Sloop en herhuisvesting

Waarom slopen jullie woningen?

Algemeen

Het slopen van woningen kan verschillende redenen hebben:

  • de woning voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd
  • de voorraad sociale huurwoningen in een bepaald gebied is te groot
  • aardbevingsschade

Wilt u weten waarom een bepaalde woning gesloopt wordt? U kunt dat vragen door contact op te nemen via het contactformulier of bel naar (0598) 45 14 82.

Mijn woning wordt gesloopt. Heb ik recht op een vergoeding?

Algemeen

Op het moment dat u een brief met de sloopaanzegging ontvangt, gelden voor u de afspraken en regelingen uit het sociaal plan. In dit sociaal plan leest u bijvoorbeeld op welke verhuis- en herinrichtingsvergoeding u recht heeft.

Hoe ver van te voren ontvang ik bericht over het slopen van mijn woning?

Algemeen

Zodra Groninger Huis het besluit tot sloop heeft genomen, worden de huurders schriftelijk geïnformeerd over dit besluit. De periode tussen het sloopbesluit en de geplande sloopdatum is minimaal 12 maanden en maximaal 18 maanden.

Wat is een Sociaal Plan?

Algemeen

Bij renovatie of sloop maken we altijd in overleg met de betreffende huurders afspraken over de regelingen en vergoedingen. Deze afspraken leggen we vast in een sociaal plan. Het sociaal plan bij sloop leest u in de bijlage.

Betalen jullie mijn verhuizing? Ik moet toch verplicht verhuizen?

Algemeen

Nee, u ontvangt de wettelijke verhuiskostenvergoeding van ons. Met dat bedrag kunt u de verhuizing regelen en nieuwe spullen kopen. De hoogte van de vergoeding wordt jaarlijks vastgesteld. U kunt bij ons wel een boedelbak en verhuisdozen lenen. 

Mijn woning wordt gesloopt. Bij wie kan ik terecht met vragen hierover?

Algemeen

Neem contact met ons op via het contactformulier.

Mijn woning wordt gesloopt. Krijg ik voorrang bij het vinden van een nieuwe woning?

Algemeen

Huurt u een woning van Groninger Huis die gesloopt wordt? Dan krijgt u voorrang bij de toewijzing van vrijkomende woningen binnen het woningbestand van Groninger Huis. Als u in een sloopwoning van een andere verhuurder woont, krijgt u geen voorrang bij de toewijzing van woningen van Groninger Huis.

Mijn woning wordt gesloopt. Hoe lang kan ik hier nog blijven wonen?

Algemeen

U verhuist wanneer u dat wilt. In de brief “definitieve sloopaanzegging” die u minimaal 12 maanden van te voren van ons ontvangt staat de precieze datum vermeld waarop de woning leeg moeten zijn.

Hoe kom ik in aanmerking voor een woning als wijkvernieuwingsurgente?

Algemeen

Wij schrijven u in als woningzoekende. U krijgt hierbij extra inschrijfduur. Hierna kunt u reageren op woningen waar u belangstelling voor heeft. De inschrijving is gratis en door de extra inschrijfduur hebt u sloop- en/of wijkvernieuwingsurgentie gekregen.