Aardbevingsschade

Aardbevingsschade

Denkt u dat uw huis aardbevingsschade heeft? Meld het altijd bij ons! Ook als u niet zeker weet of de scheuren door een aardbeving komen. 

Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat u zo weinig mogelijk werk en overlast hebt van het melden en herstellen. Wij regelen de melding. IMG inspecteert de schade en maakt een rapport. De aannemer ­herstelt de aardbevingsschade en laat alles ook weer netjes achter. Alleen als het aardbevingsschade blijkt te zijn, krijgt u een overlast­vergoeding van €775,-.

Stappenplan aardbevingsschade melden

Stap 1: Meld de schade

Meld de schade bij Groninger Huis via onderstaande knop:

Aardbevingsschade melden

Stap 2: Schaderapport

Wij zetten uw melding door naar het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Een medewerker van IMG maakt een afspraak met u om de schade te bekijken. Tijdens dit bezoek maakt de medewerker foto’s en daarna een schaderapport. Het kan een paar maanden tot een half jaar duren voordat IMG langskomt.

Stap 3: Beoordeling schade

Op basis van het schaderapport bekijkt IMG of de schade door een aardbeving komt of dat er een andere oorzaak is. Deze conclusie en het schaderapport stuurt IMG naar Groninger Huis.

Stap 4: Groninger Huis informeert u over het schaderapport

Geeft IMG aan dat het geen aardbevingsschade is? Dan bespreken wij met u wat we aan de schade kunnen doen. U heeft dan geen recht op de overlastvergoeding van IMG.
Is er wel sprake van aardbevingsschade? Dan volgt stap 5.

Stap 5: Schadeherstel aardbevingsschade

De aannemer neemt telefonisch contact op om de aardbevingsschade te herstellen. Aan de hand van het rapport (dat bij stap 2 is gemaakt) herstelt de aannemer de schade.

Stap 6: Vergoeding kosten

Groninger Huis keert de overlastvergoeding aan u uit nadat de schade is hersteld. Hebt u nog meer kosten gemaakt, bijvoorbeeld inkomstenderving? Dan kunt u hiervoor een vergoeding 'bijkomende kosten' aanvragen bij IMG via www.schadedoormijnbouw.nl

Aanvragen vergoeding 'bijkomende kosten'

Immateriële schade

Veel mensen ervaren leed en verdriet door de gevolgen van de gaswinning. Soms zijn de gevolgen zo groot, dat een vergoeding aangevraagd kan worden voor dit leed en verdriet. Daarvoor is er de vergoeding voor immateriële schade.

Wat is immateriële schade?

De vergoeding voor immateriële schade is bedoeld om leed en verdriet te verzachten en erkenning  te bieden. Deze vergoeding kan aangevraagd worden door mensen die eigenaar zijn van een woning en door mensen die een woning huren.

Hulp nodig bij uw aanvraag?

Bent u gestart met een aanvraag en komt u er niet uit met uw aanvraag? Belt u dan met het Serviceloket van IMG op het gratis telefoonnummer 0800 4444 111. U kunt hen bereiken van maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 17.30 uur. Ook kunt u hen bellen als u moeite heeft om een document toe te voegen of als u die gegevens niet heeft. Of wanneer u bijvoorbeeld ziet dat er een schademelding mist.

Wanneer aanvragen? 

De regeling immateriële schade gaat in fases open. Dat gebeurt per postcode. Wilt u weten of uw gemeente of plaats al aan de beurt is of zoekt u in andere informatie? Ga dan naar Huurders - Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) (schadedoormijnbouw.nl).

Hoe vraagt u de vergoeding aan?

Om een vergoeding aan te vragen voor immateriële schade gaat u naar www.schadedoormijnbouw.nl/mijn-dossier. U logt hier in met uw DigiD. Houd er rekening mee dat u aanvraagt met het adres waar u nu woont.