Woonomgeving

Hieronder staan de veelgestelde vragen over de woonomgeving. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsboven of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Woonomgeving

Wat zijn mijn verplichtingen als huurder?

Algemeen

U gedraagt zicht als een goede huurder.
Dit betekent dat u:

 • de huur op tijd betaalt;
 • zelf in de woning woont;
 • uw woning, de tuin en de berging goed onderhoudt;
 • uw woning en tuin niet als opslagplaats gebruikt;
 • ervoor zorgt dat uw woning toegankelijk is voor onderhoudswerkzaamheden;
 • geen caravans, boten, auto's en motoren voor langere tijd in uw zij- of achtertuin neerzet. In de voortuin is dit nooit toegestaan;
 • de oprit, het tuinpad en de stoep sneeuw- en ijsvrij houdt;
 • geen agressief gedrag vertoont tegenover personeel van Groninger Huis;
 • ervoor zorgt dat uw buren en anderen in de buurt geen last van u hebben;
 • een vloer, meubels en gordijnen in de woning plaatst;
 • zich aan al uw andere plichten houdt.

Waar kan ik mijn scootmobiel plaatsen?

Algemeen

Dit is afhankelijk van de situatie van uw woning. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier of bel naar (0598) 45 14 82.

Ik heb een klacht over de camera van mijn buren. Wat kan ik doen?

Algemeen

Het ophangen van een camera is niet verboden. De camera mag in principe alleen op het eigen erf en/of voordeur gericht zijn ter beveiliging van de eigendommen van uw buren. U vindt hier meer informatie.

Denkt u dat uw buren zich niet aan de regels houden? Dan kunt u de volgende stappen ondernemen:

 1. De eerste stap is om uw buren aan te spreken. Misschien is het probleem in overleg eenvoudig op te lossen.
 2. Komt u er samen met uw buren niet uit? Dan kunt u dit bij ons melden via het contactformulier. Of anders de wijkagent vragen te bemiddelen.
 3. Wanneer het probleem blijft bestaan kunt u er voor kiezen om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit kunt u hier doen.
 4. Tot slot kunt u naar de rechter gaan. U kunt eventueel voor advies en ondersteuning terecht bij het Juridisch Loket bij u in de buurt.

Mag ik een camera ophangen bij mijn huis?

Algemeen

U mag alleen een camera zoals een videodeurbel ophangen bij uw huis zolang deze de bezittingen van uw buurtgenoten en/of de openbare weg niet of zo min mogelijk filmt. Filmt uw camera ook de bezittingen van uw buurtgenoten of de openbare weg? Dan is de kans groot dat deze ook andere personen filmt. Zoals uw buren of voorbijgangers. En dat maakt een grote inbreuk op hun privacy.

Zo min mogelijk privacy schenden
U moet dus altijd uw best doen om bij het ophangen van een camera zo min mogelijk de privacy van anderen te schenden. Bijvoorbeeld door de gezichten van voorbijgangers in de openbare ruimte te blurren. Of door de beelden kort te bewaren.

Informatieplicht
U moet mensen die op uw terrein komen ook informeren dat zij worden gefilmd. Een voorbeeld: heeft u een videodeurbel? Zorg er dan voor dat mensen die bij u aan willen bellen weten dat zij worden gefilmd. Zodat zij er zelf voor kunnen kiezen om niet aan te bellen als zij liever niet gefilmd willen worden.

Uitzonderingen
Alleen in uitzonderlijke gevallen mag u een camera doelbewust richten op het terrein van uw buren of de openbare ruimte. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van serieuze veiligheidsproblemen waarbij het gebruik van een camera noodzakelijk en onvermijdelijk is. In dat geval kan er sprake zijn van een gerechtvaardigd belang.

Wat doen jullie aan leefbaarheid in mijn buurt?

Algemeen

Onze vakmannen groenonderhoud houden toezicht op het tuinonderhoud van onze huurders. Ze signaleren daarnaast situaties die van invloed zijn op de leefbaarheid in een buurt. In gezamenlijk overleg met onze huurdersorganisatie (HAG (Huurders Advies Groep)) en de gemeente maken we afspraken over leefbaarheid.

Wat betekent leefbaarheid?

Algemeen

Leefbaarheid gaat over hoe aantrekkelijk en/of geschikt een buurt, wijk, dorp of ander gebied is om in te wonen of werken. Het begrip kent vele omschrijvingen en is dan ook een containerbegrip. Dat komt ook omdat leefbaarheid vaak met gevoel of mening te maken heeft. Wat voor de één leefbaar is, is dat voor de ander totaal niet.

Het is erg warm in mijn woning. Wat kan ik hier aan doen?

Algemeen

Wanneer het buiten erg warm is, wordt het in huizen ook vaak erg warm. Dat kan heel vervelend zijn. Op de website van milieucentraal vindt u handige tips om uw woning koel te houden.