Erfafscheiding

Hieronder staan de veelgestelde vragen over de erfafscheiding. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Erfafscheiding

Ik wil een (nieuwe) schutting plaatsen. Waar moet ik rekening mee houden?

Algemeen

Bij een tussenwoning
Aan de achterkant van de woning en tussen de tuinen mag u een schutting of een heg plaatsen van maximaal 2 meter hoog. Aan de voorkant van de woning en tussen 2 voortuinen mag u geen schutting plaatsen. Een heg of hekje van maximaal 1 meter hoog is wel toegestaan.


Bij een hoekwoning en twee onder een kap
Aan de voorkant én aan de zijkant mag u geen schutting plaatsen. Een heg of hekje van maximaal 1 meter hoog (voorkant) is wel toegestaan. Vanaf de achterkant van het perceel tot aan de achtergevel van de woning is een haag of schutting toegestaan van maximaal 2 meter hoog (zijkant). Ook is tussen de tuinen en aan de achterkant een schutting of een heg van maximaal 2 meter hoog toegestaan.


Bij een openbare weg of openbaar groen
Een erfafscheiding staat altijd minimaal 1 meter van de openbare weg of openbaar groen. Dit mag geen schutting zijn. Een heg van maximaal 2 meter hoog mag wel. Aan de voorkant is een heg of hekje van maximaal 1 meter hoog toegestaan. Is het zichtbaar vanaf de openbare weg? Dan heeft u ook een omgevingsvergunning nodig.


Raamwerk of heg
Een raamwerk waartegen een klimplant groeit wordt beschouwd als een heg.


Erfgrens

  • De erfgrens is de grens tussen uw grond en die van uw buren;
  • Een heg moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens geplant worden;
  • Een schutting op de erfgrens deelt u in kosten en onderhoud met uw buren;
  • Een schutting op uw eigen grond betaalt en onderhoudt u zelf.

Hoe weet ik waar de erfgrens tussen mijn tuin en die van mijn buren loopt?

Algemeen

Dit kunt u overleggen met onze opzichter. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier.

Ik wil een (nieuwe) schutting plaatsen. Mag dat?

Algemeen

Overleg hierover met onze opzichter. De opzichter bespreekt met u de voorwaarden. Via het formulier woningverandering geeft u aan ons door dat u wat wilt veranderen.

Ik wil een (nieuwe) schutting plaatsen maar mijn buren zijn het hier niet mee eens. Wat kan ik doen?

Algemeen

Overleg hierover met onze opzichter. De opzichter bespreekt met u de voorwaarden. Neem contact met ons op via het contactformulier om een afspraak te maken met de opzichter.