Ventileren

Hieronder staan de veelgestelde vragen over ventileren. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsboven of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Ventileren

Ik heb last van schimmel in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

U kunt dit weghalen. Dat kan eenvoudig en goedkoop met soda en warm water. Wrijf het met een doek of spons uit over de schimmelplekken. De plekken verdwijnen snel. Denk er daarna om dat u goed blijft ventileren, zodat de plekken niet weer ontstaan. Blijven de plekken terugkomen? Neem dan contact met ons op via (0598) 45 14 82, keuze 1.

Mijn woning is te vochtig. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

Te veel vocht in huis is schadelijk voor uw huis en gezondheid. Wat u aan vochtoverlast in uw woning kunt doen is:

 • Ventileer en lucht goed.
 • Ventileer extra als er veel mensen in huis zijn (geweest).
 • Verminder de vochtproductie in huis. Hang bijvoorbeeld de was buiten.
 • Zet in de winter de kamerthermostaat niet onder de 15 graden.
 • Dicht gaten van de beganegrondvloer bij de meterkast en keukenafvoer.
 • Maak na het douchen de badkamer droog met een trekker of doek.
 • Zet tijdens het koken de afzuigkap aan.
 • Zet een mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit. Zet deze tijdens het douchen en een half uur erna in de hoogste stand. Doe dit ook tijdens het douchen.

Hoe meet ik de luchtvochtigheid in mijn woning?

Algemeen

Hiervoor kunt u een hygrometer kopen. Net zoals een thermometer de temperatuur aangeeft, is een hygrometer een instrument dat de luchtvochtigheid kan meten. Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, dan zit je goed. Als je te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat je de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie. Maar hoe doe je dat nou?

Is de lucht te droog?
U kunt open bakjes met water aan de verwarming hangen. De warmte zorgt dat het water verdampt en de lucht vanzelf vochtiger wordt. Zet de verwarming niet te hoog. Hoe hoger u de verwarming zet, hoe droger de lucht wordt. Ook zijn er speciale luchtbevochtigers te koop. Deze apparaten meten de luchtvochtigheid en voegen automatisch vocht aan de lucht toe, tot de ideale luchtvochtigheid in huis bereikt is. Laat de douchedeur open staan als u gedouched heeft. Zo komt de waterdamp in huis terecht en gaat de luchtvochtigheid omhoog.

Is de lucht te vochtig?
Dan wordt vaak een airconditioner, ontvochtiger of vochtvreter gebruikt om de lucht vochtiger te maken. Een airconditioner zorgt ervoor dat er vocht uit de lucht wordt gehaald door de lucht te verkoelen. Een vochtvreter zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid wordt verlaagd, door de lucht om te zetten in water. Dit water wordt opgevangen in het kunststof bakje. Laat ventilatieroosters altijd open staan. Hebt u mechaniscvhe ventilatie? Zet deze nooit uit.

Als ik mijn woning ventileer, heeft dit dan invloed op mijn stookkosten?

Algemeen

Het is niet zo dat u door goed ventileren veel hogere stookkosten krijgt. Door ventileren voert u namelijk vocht af. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Daardoor verbruikt u minder energie en eventueel gas.

Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Algemeen

Ventileren is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht het huis binnenkomt. Af en toe uw woning luchten is niet hetzelfde als ventileren. Voor een gezond binnenklimaat is het noodzakelijk om 24 uur per dag te ventileren. Dat betekent niet dat u de hele dag uw raam open moet zetten. Wel moeten de ventilatieroosters altijd open blijven. Heeft uw woning geen roosters? Dan kunt u het (klap-)raam op een kiertje zetten. Voor de veiligheid kunt u hier een anti-inbraakstand of een speciaal slot op plaatsen. Als u een mechanisch ventilatiesysteem heeft, moet u dit altijd aan laten staan.

Het is niet zo dat u door goed ventileren veel hogere stookkosten krijgt. Door ventileren voert u namelijk vocht af en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.

Hoe kan ik mijn woning het beste ventileren?

Algemeen

U kunt uw woning het beste ventileren door dag en nacht genoeg ventilatieroosters en klepraampjes open te zetten. Dit is vooral belangrijk na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en stoffen zich weer op in de woning.

Klik hier voor meer adviezen over het ventileren van uw woning.

Ik heb last van droge lucht in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

U kunt onderstaande dingen doen om droge lucht in uw woning tegen te gaan:

 • De verwarming niet te hoog zetten.
 • Bakjes met water aan de verwarming hangen. Door de hitte van de verwarming verdampt het water en hierdoor wordt de luchtvochtigheid in de woning verhoogd.
 • U kunt een elektrische luchtbevochtiger kopen.
 • Na het douchen de badkamerdeur open laten. Hierdoor trekt de stoom in de lucht.
 • Zet een raam of deur open. Hierdoor trekt frisse lucht in de woning.
 • Het neerzetten van grote planten in huis. Planten hebben de natuurlijke eigenschap om water te verdampen in de lucht. Hierdoor brengen ze de luchtvochtigheid omhoog.